1 Maja w Płocku - Zapraszamy

dodano 2015-04-29 23:24 w kategorii: Informacje

Święto 1-go Maja wprowadzono w 1889 roku dla upamiętnienia wydarzeń z pierwszych dni maja 1886 roku w Chicago, w Stanach Zjednoczonych. 1 Maja to historia walki ludzi pracy i stających za nimi Związków Zawodowych o swoje podstawowe prawa.

Chcielibyśmy, aby w Płocku ten dzień stał się płaszczyzną integracji środowiska ludzi pracy i wielu organizacji, niezależnie od nazwy, zakładu pracy i sympatii politycznych.

Plan obchodów Święta Pracy w dniu 1 maja 2015 roku

13.00 - Plac Obrońców Warszawy – wiec pod Pomnikiem Władysława Broniewskiego,
13.30 - przejście jezdnią ulicy Kościuszki do Grobu Nieznanego Żołnierza,
13.45 - Grób Nieznanego Żołnierza - złożenie kwiatów,
14.00 - przejście zgromadzonych jezdnią ulicy Grodzkiej,
14.15 - tablica upamiętniająca tragiczną śmierć Posłanki Ziemi Płockiej Jolanty Szymanek-Deresz – złożenie kwiatów
14.30 - Plac Starego Rynku - Piknik Rodzinny z okazji Międzynarodowego Święta Ludzi Pracy.

W czasie trwania Pikniku planujemy ustawienie na Placu stołów biesiadnych, grilli i stoisk gastronomicznych gdzie będziemy serwować darmową zupę pomidorową. Dzieci będą miały możliwość bezpłatnego skorzystania z dmuchanego placu zabaw. Przewidziane zostały również atrakcje z klaunem oraz animatorami. W programie także pokazy strażackie, samochodów zabytkowych oraz pokaz wojskowej grupy rekonstrukcyjnej ASG z wieloma atrakcjami. Na małej scenie koncerty Płockiej Kapeli Podwórkowej oraz zespołu Rockers.

18.00 - Zakończenie imprezy.

Partnerzy: Międzyzakładowy Branżowy Związek Zawodowy w Grupie Kapitałowej PKN ORLEN S.A., Klub Niezależnej Myśli Politycznej, RIS Catering, Jemy i Tańczymy SZANSA, Sebastian Adamkiewicz Photography, Strefa 126.pl, RECON Organizacja Spotkań Integracyjnych.